Karışık ve uzun cümleler yerine, bir gencimizden basit bir alıntı ile başlayayım; “Artık çarpım tablosunu ezberlemiyorum, hesap makinesine yaptırıyorum, dijitalleştim ben!”

Kimilerine göre günümüzün yeni trendi, kimilerine göre dün yetiştiremediği iş, bazılarına göre de yarının bileti “dijital”. Benim ise işim dijital. Walkman kaseti ile program yüklediğimiz günlerden bulut arşivlerine uzun süredir buralardayım, ilerisi ise her zaman merak konusu...

Borusan Cat her zaman Caterpillar’a yeni projelerde destek verir. 8 sene önce ben de yeni başlayan bir projeye destek olmak için davet edilmiştim. Konumuz büyük veri merkezi ve verilerin yönetimi idi. Ortaya havai fikirler atıp haddimi aşan eleştiriler yaptığımı hatırlıyorum. Bizim işimizde birçok farklı ekip aynı çatı altında farklı kanallarda çalışıyor ve kullandıkları verilerin birçoğu aslında aynı kaynaklardan geliyor. Hatta ekiplerin birçoğu bu verileri işlerken aynı hesaplamaları yapıyorlar. Projedeki amacımız, bilgilerin hepsi tek bir yerde toplasın, tüm ortak hesaplamalar orada robotlar tarafından yapılsın, ekipler ihtiyacı olan veriye ulaşıp, sadece yorum yapıp, kendi işinin sonraki adımlarını gecikmeden atabilsinler.

Kendi Verisini İleten Makinalar

Peki veri nerelerden en doğru şekilde alınır? Projedeki ikinci tartışma konumuz daha kolay, zaten Caterpillar iş makinalarının elektronik beyinleri birçok veriyi hatasız olarak uydu ve telefon üzerinden iletebiliyor. Teknisyenlerin eski usul notları kabul edilemez, verilerde hata olmamalı. Bu nedenle Caterpillar önemli bir karar veriyor; artık her makine kendi verisini kendi bildiriyor olmalı. Distribütörlüklerin bilgisayar sistemleri de belli kalite standartlarını sağlamalı, verileri en doğru ve güvenli şekilde kaydedebilmeli. Bu sistemlerden gelecek veriler makinalardan gelecek veriler kadar kıymetli.

Sonraki konumuz ise aslında en zoru; bu veriler kaynağından, büyük veri merkezine yolculuklarını nasıl yapacaklar? Tabii ki hepsi tek parça olarak hareket edemeyecek kadar büyük. Konularına ve içeriklerine göre gruplandırıp ve detaylı uzun kural listeleri ile bu zorluk da çözülür. Verilerin bu kurallara uygun iletilmeleri de performans kriteri olarak belirlenir.

Hayatı Dijitalleştirirken Hassasiyeti Korumak

Dikkat edilmesi gereken bir nokta daha; bazı verilerin hassasiyeti... Sahiplerinden rıza almayı atlamamak lazım. Müşterilerimizin bazıları ise bu verilerden elde edecekleri faydayı bilmiyor olabilir. Onlara anlatmak, faydalanmalarını sağlamak lazım. Eğer isterlerse kendi işlerini dijital platformlarda kendileri halledebiliyor olabilmeliler. Şuraya mesai saati kavramını bilmeyen portaller ekleyelim; makine verileri için my.cat.com ve her türlü parçanın fiyat ve anlık stok bilgisi için parts.cat.com… Hatta isteyen çevrimiçi sipariş de geçebilir. Artık istedikleri zaman satış temsilcilerini sohbet için çağırıp, danışacakları konuları uzun uzun konuşabilirler.

Kar Topu Etkisinin Bugünü

İşte bir zamanlar tahtalarda yazılan planlar, daha başka birçok projeler ile geliştiler ve çok büyük yatırımlar sonrasında bugün, yaşayan kocaman bir sisteme dönüştü. Performans kriterleri ve bu konulardaki stratejik gelişmelere uyum seviyeleri Caterpillar Dijital Mükemmeliyet Programı altında birleşti. Her sene yeni gelişim planları ve daha ileri hedefler ile bizi zorlu sınavlara tabi tutuyor.

Borusan Cat’in 2020 Dijital Mükemmeliyet Programı performansı ise Türkiye’de ve Kazakistan’da bronz, Uzak Doğu Rusya’da ise gümüş madalyalar ile ödüllendirildi. Söylemesi kolay alması zor bu madalyalar için emeği geçen kişi çok, isimlerini saymakla bitmez, özetle hepsi Borusanlı…

Sinan Kutlutan
Yazar
  • 13 yıldır Borusanlıyım.
  • Endüstri mühendisiyim. Mesleğin geniş yelpazesi sayesinde satış, ürün tasarımı, pazarlama, süreç geliştirme, sistem mühendisliği ve proje yöneticiliği gibi birçok farklı görevleri üstlendim.
  • Evliyim, lisanslı dağcıyım, eşim aynı zamanda tırmanış partnerim.
  • Telefonun çekmemeye başladığı yerlerde yaşamaya başladığımı hissederim. Sınırları bilinen risklerin hepsinin alınabileceğine inanırım ve keyifle alırım. BorusanCat bayrağını Türkiye’nin ve Avrupa’nın birçok doruğunda dalgalandırdım.
  • Hayalim; sedir ağaçlarının kokusu ile soğuk havanın keskinliğinin birbirine karıştığı bahçemizden, manzaraya karşı kahve içerek geçecek sakin günler... Ama ertesi gün mutlaka sakinliği bozup, doğada yürüyor olacağım...
SON EKLENENLER
ChatGPT Sizler İçin Seçti: 1 Ülke 1 Film
Dijitalleşme
Dijital Dönüşümün İş Dünyasındaki Rolü
Dijitalleşme
Akıllı Şehir Nedir? Akıllı Şehir Uygulamaları
Dijitalleşme
OpenAi, Chat GPT ve Borusan Cat
Dijitalleşme
Benim Adım ChatGPT
Dijitalleşme